Elämällä julistaminen

-Löydä evankeliumi hyvänä uutisena, ylitsevuotavana juttuna, josta on pakko kertoa muille. Mika Tolonen puhui kiinnostuneelle kuulijajoukolle todistajan identiteetistä, joka vaikuttaa kristityn elämässä ihan kaikkeen. Uskova katsoo kaikkea Jumalan valtakunnan tulkintalinssin kautta.

Tolonen haastoi miettimään, mikä motivoi kertomaan Jeesuksesta:
-Jos olet tosi innoissasi jostain asiasta, on maailman luonnollisin asia puhua siitä muille. Näin on myös uskon kanssa.

tolonen.jpg

Tolonen kehottaa panostamaan tähän elämään. Jeesus puhui Jumalan valtakunnasta, jonka Tolonen ymmärtää Jumalan hallintavallaksi:
-Siellä missä Jeesus saa hallita, siellä Jumalan valtakunta on jo tullut. Tolosen mukaan Jumalan valtakunnan painopiste on tässä ajassa, ei niinkään iankaikkisuudessa.

-Kun me löydetään uusi elämä Jeesuksessa myönteisenä jo tässä elämässä, se vuotaa yli luonnollisella tavalla ilman turhaa vänkäämistä. Todistaminen ei nouse pelosta, vaan kristityn identiteetistä, korostaa Tolonen opetuksessaan.  

Tolosen mukaan usko Jeesukseen on maailman kokonaisvaltaisin asia. Se vaikuttaa hengellisen elämän lisäksi ihmissuhteisiin, työntekoon, politiikkaan jne. Hänen mukaansa moni kelpo kristitty saattoi erehtyä tarkastelemaan esim. vuoden 2015 pakolaiskriisiä kansallisten intressien kautta, eikä Jumalan valtakunnan periaatteiden läpi.

-Sosiaaliseen mediaan suhtautuminen on yksi todistamisen paikka uskovalle ihmiselle. Oletko joskus nähnyt, että ihmiset on kahvilassa, mutta tuijottaa puhelimiaan, kysyy Tolonen ja jatkaa:

-Jos mä periaatteessa ajattelen, että lähimmäisen rakkaus, kuunteleminen ja läsnä oleminen on maailman tärkeimpiä asioita, se myös näkyy. Jos sun vakaumus on se, että toinen ihminen on tärkeämpi kuin sosiaalinen media, mitä jos oltais läsnä toisillemme?

Tolosen mukaan meidän vakaumuksemme ja tosiasiallinen elämämme kuuluvat yhteen. Tolonen lopettaa kertomalla kaveristaan, joka on kiireinen töissään, mutta silti hänellä on aina aikaa toiselle. Hänelle toinen ihminen on tärkeämpi kuin jokin tehtävä. Tolonen lopettaa ajatukseen, että meidän tekomme ovat meidän vakaumuksemme.

Teksti ja kuva: Saija Alanko

Jani Alanko