Nuorten aikuisten teemafoorumi - Kristityn taloudenhoito

Matti Kankaanniemi pohjusti opetustaan katsauksella helluntaiherätyksen historiaan vaikuttaneista suuntauksista menestysteologiasta aina 80-luvulla ilmenneeseen "eskatologiseen hällävälismiin" asti. Hämmentävä termi pitää sisällään ajatuksen siitä, ettei juuri mitään kannata tehdä, koska Jeesus tulee pian ja kaikki kuitenkin päättyy. Onneksemme tämä suuntaus on jo hiipunut.

48101570861_b385e83dfb_z.jpg

Raamatulliset periaatteet

- Jumala on antanut ihmiselle tehtävän viljellä ja varjella, Kankaanniemi taustoitti. -Jo Vanha Testamentti osoittaa, että Jumalan tahdon ja suunnitelman mukaan eläminen tuo siunauksen koko kansakunnalle, hän jatkoi. 

Syntiinlankeemuksen kirous kuitenkin muutti tilanteen ja "otsa hiessä" työn tekeminen pitää sisällään monenlaisia häiriötekijöitä. Pahimpina Kankaanniemi mainitsee katkeruuden ja sitä seuraavan vihan. - Viha lamauttaa menestymisen sekä yksilön että koko yhteiskunnan tasolla. 

Toiseksi periaatteeksi Kankaanniemi valitsi kymmenykset. - Vaikka Uusi Testamentti ei enää suoraan tästä puhukaan, oma kokemus on osoittanut, että Jumala ei jää velkaa ja tämän periaatteen noudattaminen tuo mukanaan siunauksen. - Siellä missä Jumalan valtakunta etenee voimakkaasti, kymmenysten antaminen on myös yleensä voimakasta, hän tarkensi.

48101570686_a8a2a80db3_z.jpg

Kolmas periaate on lyhyt ja ytimekäs Paavalin esittämä kohtuusperiaate. - Ei pyhitetä köyhyyttä, mutta ei myöskään tavoitella rikkautta, Kankaanniemi tiivisti. 

Persoona vaikuttaa

Kankaanniemen mukaan persoonamme ja elämänkokemuksemme vaikuttavat myös taloudenhoitoomme. - Hylkäämisen pelko voi näyttäytyä ylikorostuneena turvallisuushakuisuutena ja jopa ahneutena, kun taas voimakas riskinottotaipumus usein pukeutuu uskonhenkisyyteen. 

Jobin kirjasta saamme tervetullutta realismia: elämä ei koskaan ole täysin meidän hallittavissamme. On hyvä muistaa, minkälainen ihminen on. -Kenenkään elämänhallinta ei ole täydellistä, vaikka siltä ulospäin voi näyttääkin, Kankaanniemi muistutti. Viime kädessä elämämme ja taloutemme on Jumalan käsissä.

Teemafoorumi jatkuu

Perjantain teemafoorumissa kuullaan Sanna Urvaksen ajatuksia kristitystä ja muun tyyppisestä hengellisyydestä.

Teemafoorumisarjan päättää Tapio Puolimatkan opetus seksuaalivallankumouksesta. 

Tilaisuudet alkavat klo 18 Teemateltassa.

Teksti: Outi Lepistö

Kuvat: Eero Haarala

Jani Alanko