Mika Poutala todistaa rohkeasti uskostaan

Huippu-urheilijauransa tänä keväänä lopettanut pikaluistelija Mika Poutala puhui nuorten foorumissa ja juhlateltan iltatilaisuudessa koskettavasti elämänsä tärkeimmästä oivalluksesta. Poutala totesi, että hän on oppinut, että hänen identiteettinsä ei ole ensisijaisesti pikaluistelussa menestymisessä vaan siinä, että hän on Jumalan lapsi.

Poutala on kaksinkertainen EM-hopeamitalisti ja nelinkertainen olympialuistelija. Toisissa olympiakisoissaan Vancouverissa vuonna 2010 Poutala johti ensimmäisen 500m:n luistelun jälkeen, mutta toisessa luistelussa hän horjahti takakaarteessa ja menetti johtonsa ollen lopulta viides. Olympiamitali oli jäänyt 0,04 sekunnin päähän. Kun Poutala käsitteli valtavaa pettymystään, niin hän ymmärsi, että hänen identiteettinsä oli rakentunut liian voimakkaasti menestymisensä varaan. Kahdeksan vuotta myöhemmin, neljänsissä olympialaisissaan viime keväänä Etelä-Koreassa Poutala sijoitus 500 metrillä oli neljäs, olympiamitalin jäädessä vain kolmen sadasosan päähän. Pettymys ei ollut enää niin suuri kuin kahdeksan vuotta aikaisemmin, sillä Poutala oli ymmärtänyt hänen identiteettinsä olevan ennen kaikkea Jumalan lapsi. ”Tietysti olin pettynyt, mutta osasin käsitellä tilanteen uudella tavalla”, Poutala totesi.

Mika Poutala

Mika Poutala

Soittaessaan kotiin luistelunsa jälkeen Mika kysyi vaimoltaan, miten lapset reagoivat hänen häviöönsä. Vaimo oli hiukan vaivaantunut ja Mikalle selvisi, että lapset olivat katsoneet Mikan luistelun aikana Pikku-Kakkosta. Mika oli hetken harmissaan, mutta samalla oivalsi lasten opettaneen hänelle suurenmoisen totuuden. Lapset odottivat kotiin rakastavaa isää, eikä sillä ollut merkitystä onko isän kaulassa mitali vai ei. Lapset odottavat, että isä ottaa heidät syliinsä ja sanoo, miten valtavasti hän rakastaa heitä. ”Tällä tavalla Taivaallinen isä suhtautuu meihin, onnistumisista tai epäonnistumisista huolimatta”, Mika Poutala todisti.

Teksti Jyrki Alanko

Kuvat Joonatan Kuosmanen

Jani Alanko