Konferenssihistorian ensimmäinen taidehuutokauppa

Kirsi-Glaudia Kangas (oikealla) esittelemässä taidetta

Kirsi-Glaudia Kangas (oikealla) esittelemässä taidetta

Huutokauppa pidettiin juhannuspäivänä aamukymmeneltä Gospel-rekan lavalla. Kristityt taiteilijat olivat lahjoittaneet taidetta myyntiin Iso Kirja -opiston hyväksi. Kirsi-Klaudia Kangas toimi näyttelyn taideasiantuntijana ja Onni Haapala senior oli meklarina. Kangas iloitsi kuvataiteen arvostuksen noususta herätysliikkeen parissa:
- Musiikki ja runous ovat aina ollut esillä herätysliikkeessämme, mutta kahdeksan vuotta sitten alkaneen konferenssin taidemyyntinäyttelyn myötä myös kristillistä kuvataidetta on alettu arvostaa aikaisempaa enemmän. Nyt kristittyjen taiteilijoiden töitä arvostetaan, ja töitä on myyty hyvin konferenssin näyttelyistä. Tänä juhannuksena Iso Pata -kahviossa on esillä Nina Nahkalan töitä.

Huutokauppa lähti liikkeelle verkkaisesti, mutta asiakaskunnan rohkaistuttua alkoi huutaminen innostaa jopa muutamaan kiihkeään kilpahuudantaan asti. Kuudestatoista myynnissä olevasta työstä myytiin kymmenen ja työt kartuttivat Iso Kirjan kassaa 1380 euroa. Kalleimmaksi työksi ylsi Maria Heikkilän ”Ruska”, joka oli suuri ja tunnelmallinen akvarellityö syksyisestä maisemasta veden äärellä. Työ oli ollut mukana Italian Fabrianossa akvarellitaidenäyttelyssä, ja se oli myös maalattu fabrianolaiselle akvarellipaperille.

 Huutokaupan alussa myymättä jääneitä töitä otettiin vielä myyntiin huutokaupan lopussa, ja lopulta kymmenen työtä löysi onnelliset omistajat. Huutajista kaksi innostuivat kumpikin ostamaan kaksi työtä.

Onni Haapala ja Esa Vainionpää

Onni Haapala ja Esa Vainionpää

Huutokaupan kallein lähtöhinta oli jurvalaisen taidekäsityöntekijän, Esa Vainionpään, kolmen kuukauden työn tuloksena syntyneellä upealla seinäkellolla. Vainonpää kertoi työskentelystään:
-Tämä työ on ollut valmiina puun sisällä. Minä en ole kuin ottanut ylimääräisen pois. Samalla tavalla on myös meidän kohdallamme. Kun pääsemme taivaaseen, on Jumala ottanut ylimääräisen pois ja täydellinen jää jäljelle.

Tämä koivuun kaiverrettu rokokoo-tyylinen työ odottaa vielä ostajaa, joka haluaa saada seinälleen upean kellon ja samalla tukee Iso Kirja -opiston toimintaa.

Teksti: Saija Alanko

Kuvat: Saija Alanko ja Jani Alanko

Jani Alanko