Ammattilaiset auttavat ensiavussa

Lääkärit ja sairaanhoitajat antavat oman ammattitaitonsa käyttöön palvellessaan konferenssivieraita.

Hyttysenpuremat tai pienet haavat ovat yleisin syy, miksi ihmiset hakeutuvat Juhannuskonferenssin ensiapupisteeseen.  Solutalo 5:ssä sijaitseva ensiapu palvelee ympäri vuorokauden. - Päivällä lääkäri päivystää ensiapupisteellä. Yöllä lääkäri on puhelinsoiton päässä ja tulee tarvittaessa paikalle, lääkärinä toimiva Kati Kortelainen kertoo.

Laura Keskimaa ja Kati Kortelainen konferenssin ensiapuasemalla

Laura Keskimaa ja Kati Kortelainen konferenssin ensiapuasemalla

Juhla-alueella on oma ambulanssi, joka noutaa äkilliset sairaus- ja loukkaantumistapaukset. 

- Jos sattuu jotain vakavaa, pitää soittaa numeroon 112. Usein hätäkeskus saattaa pyytää meidän ambulanssiamme tarkistamaan tilanteen. Muissa tapauksissa voi soittaa ensiavun numeroon, joka löytyy ohjelmalehtisestä. 

- Toimimme hyvässä yhteistyössä terveyskeskusten ja pelastuslaitoksen kanssa. On tarpeellista, että meillä on oma ambulanssi, koska se vähentää heidän töitänsä. Kati iloitsee siitä, että voi lääkärin ammattinsa kautta palvella ihmisiä konferenssissa.

- Täällä ensiavussa on todella hyvä työporukka. Juttu lentää, ja joskus nauramme vedet silmissä. Sairaanhoitajana juhlavieraita palveleva Laura Keskimaa on lapsesta asti käynyt Juhannuskonferenssissa lähes joka kesä. 

- Olen ollut talkoolaisena ensiavussa noin neljä kertaa. On hienoa, että pääsen antamaan oman työni kautta panokseni talkooprosessiin. - Vastaisuuden varalle haluaisin sanoa, että hoitajista on aina pulaa. Jos yhtään on kiinnostusta, niin tänne vaan, Laura rohkaisee.

Pienen pojan isä Jani Alanko on kiitollinen ensiavun ystävällisestä palvelusta, joka oli heti saatavilla. 

- Kun olin perheeni kanssa menossa perjantai-iltana nukkumaan, vaimoni huomasi poikamme jalan paisuneen. Luonnollisesti säikähdimme. Kun menimme ensiapuun, lääkäri oli melkein ovella meitä vastassa. Selvisi, että poikamme oli saanut allergisen reaktion hyttysenpureman vuoksi. - Kunnioitukseni nousi hoitajia ja lääkäreitä kohtaan, jotka antavat omaa aikaansa ja tekevät sitä työtä, jota he muutenkin tekevät. Kiitos Jumalalle siitä, että meillä on tällä alueella ammattitaitoinen ensiapu, Jani sanoo.

Teksti: Heli Markkunen

Kuvat: Jani Alanko

Jani Alanko